فهرست مطالب

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 50 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهاره کردزنگنه، ابوالقاسم خالقی زاده، محمد ذاکری، سید محمود قاسم پوری* صفحات 1-12
    پیشینه و اهداف

    پرندگان همواره در چرخه های مختلف بوم سازگان حایز اهمیت فراوان بوده اند. در این میان میزان میکروپلاستیک ها در محیط های دریایی به طور افزاینده ای در حال ازیاد است. در سالیان اخیر به دلیل ورود زباله های پلاستیکی به محیط زیست، انواع قطعات از جمله فیبر، فرگمنت، فیلم و سایر قطعات در اندازه های مختلف به اشتباه به جای غذا یا به صورت تصادفی توسط پرندگان بلعیده می شوند. این قطعات به دلیل غیر قابل هضم بودن باعث مسدود شدن مجرای گوارشی، کاهش حجم مفید دستگاه گوارش، خفگی و در مواردی منجر به مرگ جانور می شود. تحقیق حاضر برای اولین بار به بررسی مشاهدات میکروپلاستیک در پرنده آبزی خوتکای معمولی حوضه جنوبی دریای خزر پرداخته است. فراوانی، نوع، اندازه، شکل و رنگ میکروپلاستیک ها در محتویات معده این اردک وحشی بررسی شد.

    روش ها

     لاشه های کشف شده از شکارچیان استان های شمالی و نمونه های تلف شده از سواحل تشریح شد. برای تشخیص قطعات میکروپلاستیک از استریو میکروسکوپ مدل SZM-LED2 با زوم های شییی 7/0، 8/0، 1، 5/1، 2، 3، 4، 5/4 و زوم چشمی X10 توسط نرم افزار  OptikaView نسخه 7 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در دو استان گیلان و مازندران مجموعا 316 قطعه میکروپلاستیک اعم از فیبر، فرگمنت و فیلم در 46 خوتکا معمولی (Anas crecca) یافت شد که: قطعات فیبر و سپس فرگمنت بیشترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. دامنه اندازه قطعات از فیلم با 071/0 میلی متر تا فیبر با 543/13 میلی متر متغیر بود. همچنین بیشترین تنوع اشکال، مربوط به قطعات فیبری بلند خطی بودند.

    نتیجه گیری

     ارتباط تراکم فیبر بامناطق مسکونی می تواند شاخصی از فشار اکوسیستم شهری تلقی شود. پایش و نظارت پیوسته بر محیط های آبی به کمک میکروپلاستیک ها در مناطقی که کلنی های پرندگان یافت می شود باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قطعات پلاستیک، دریای خزر، میکروپلاستیک، فیبر، خوتکای معمولی
  • مهرداد دقیقی، حسن احمدی، کورس نکوفر*، میثم فاضلی صفحات 13-28
    پیشینه و اهداف

    هدف از این تحقیق، شبیه سازی و پیش بینی ابعاد حفره آبشستگی در پایین دست سرریز سیفونی با استفاده از مدل پشتیبان بردار ماشین و مقایسه آن با دیگر روش های عددی است. استفاده از الگوریتم پشتیبان بردار ماشین به عنوان یک سیستم فرا ابتکاری در شبیه سازی فرآیندهای پیچیده که در آن متغیر وابسته تابعی از چندین متغیر مستقل است توسعه بسیار زیادی میان محققان پیدا کرده است.

    روش ها

     جنبه نوآوری این پژوهش، پیش بینی و مقایسه عددی ابعاد هندسی حفره آبشستگی در پایین دست سرریز سیفونی در قالب استفاده از مدل داده مبنای پشتیبان بردار ماشین با سایر مدل های عددی هست. مقادیر اندازه گیری شده، از طریق جمع آوری داده های آزمایشگاهی انجام شده در آزمایشگاه گردآوری شده است.

    یافته ها

    با استفاده از شاخص های آماری، میزان دقت هر یک از مدل ها محاسبه و کارکرد آن ها طبقه بندی می شود.

    نتیجه گیری

     شاخص های ارزیابی عملکرد R، RMSE و ZDDR(max) در فرآیندهای آزمون و تست دو الگوریتم هوشمند پشتیبان بردار ماشین و برنامه ریزی بیان ژن در شبیه سازی ابعاد حفره ی آبشستگی در پایین دست سرریز سیفونی برای سه پرتابه 30، 45 و 60 درجه همراه با مواد رسوبی با اندازه ی متوسط ذرات 4/1، 7/3 و 1/8 میلی متر، نشانگر کارکرد بهتر مدل GEP نسبت به مدل پشتیبان بردار ماشین است.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، الگوریتم پشتیبان بردار ماشین، آبشستگی، شاخص های ارزیابی، الگوریتم برنامه ریزی بیان ژن
  • ساسان آذرم کرنق، لورا لوپز گرکو، سعید شفیعی ثابت* صفحات 29-44
    پیشینه و اهداف

    در حال حاضر بسیاری از گونه های جانوری، آلودگی های ناشی از فعالیت های انسانی را در زیستگاه خود تجربه می کنند. آلودگی صوتی ناشی از فعالیت های انسانی نیز بر بسیاری از گونه های جانوری تاثیرگذار می باشد. آلودگی صوتی در زیست بوم های خشکی و آبی به عنوان یک عامل ایجاد استرس و مختل کننده فعالیت های زیستی و آلاینده محیطی مهم و فراگیر جهانی، به طور برجسته شناخته شده می باشد. مطالعات اخیر نشان دهنده اثر صوت بر مهره داران متعدد آبزی از جمله ماهی ها و پستانداران دریایی می باشد. اگرچه علیرغم  تنوع گونه ای بی مهرگان و سخت پوستان که جزو حلقه های ابتدایی زنجیره غذایی در زیست بوم ها اند، بررسی اثر صوت بر رفتار آنها محدودتر انجام شده است. بدین جهت، هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر صوت با الگوی پیوسته که متداول ترین الگوی زمانی در بین منابع صوتی زیر آب بوده، بر شاخص های رفتاری گونه بی مهره میگوی زینتی قرمز گیلاسی (Neocaridina davidi) تحت شرایط آزمایشگاهی است.

    روش ها

     به طور کلی، 70 قطعه میگوی قرمز گیلاسی در یک آکواریوم ذخیره (با ابعاد 28×32×48 سانتی متر، عمق آب: 22 سانتی متر و ضخامت دیواره: 4 سانتی متر) متصل به سیستم گردش آب با دوره نوری 14 ساعت نور و 10ساعت تاریکی و دمای آب 27 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. همه میگوها دوبار در طول شبانه روز به مدت دو هفته با قرص جلبک اسپیرولینا قبل از انتقال به آکواریوم آزمایش تغذیه شدند. این آزمایشات در یک آکواریوم شیشه ای مستطیل شکل (به ابعاد30×30×40 سانتی متر، عمق آب: 20سانتی متر و ضخامت دیواره 2 سانتی متر) مجهز به یک بلندگوی زیرآب دست ساز متصل به یک دستگاه آمپلی فایر انجام شد. آزمایشات رفتاری پس از سازگاری میگوها با ستاپ آزمایش انجام شد. میگوها برای دو تیمار مجزا تقسیم شدند و به طور انفرادی در معرض صوت شاهد (شدت صوت 1±52/96 دسی بل) یا صوت پیوسته (شدت صوت1 ±40/110 دسی بل) با دامنه فرکانسی 400تا2000 هرتز قرار گرفتند. در این مطالعه، اثر صوت بر  سرعت حرکت، پراکنش مکانی و یافتن منبع غذایی میگوها بررسی شد.

    یافته ها

    با توجه به یافته ها، به طور کلی با باز شدن دریچه عبور، سرعت حرکت میگو ها در دو تیمار شاهد و صوت به طور معنی داری روند کاهشی داشت (05/0>P). اما تغییرات معنی داری بین کل دقایق تیمارهای شاهد و صوت مشاهده نشد (05/0<P). در ادامه پراکنش مکانی میگوها در پاسخ به صوت تغییرات معنی داری را نشان داد (05/0>P). مدت زمان یافتن منبع غذایی نیز به طور معنی داری در تیمار صوت دستخوش افزایش شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

     یافته های این مطالعه تایید کننده اثرگذاری صوت بر رفتار میگوی قرمز گیلاسی تحت شرایط آزمایشگاهی می باشد. افزایش سطح صوت باعث تغییر در پراکنش مکانی و تا حدی سرعت حرکت میگوها می شود. علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض صوت بر بودجه زمان اختصاص یافته برای یافتن منبع غذا تاثیر منفی گذاشت و میگوها زمان بیشتری را برای یافتن منبع غذایی صرف کردند. مطالعه ما نشان می دهد که بی مهرگان به احتمال زیاد در معرض اثرات اصوات ناشی از عوامل انسانی هستند. ما پیشنهاد می کنیم که صوت پتانسیل افزایش خطرات گرسنگی را دارد و ممکن است متعاقبا اثرات منفی بر زمان فعالیت های جستجوی غذا و شکار و شکارگری داشته باشد. و در نتیجه ممکن است بر جمعیت جانداران مایوفونا و کفزی در زیست بوم های آبی اثر بگذارد. در نهایت، مطالعه آزمایشگاهی ما نباید مستقیما با شرایط طبیعت مقایسه شود، بلکه بررسی واکنش های رفتاری بی مهرگان به محرک های صوتی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آبزیان زینتی، ده پایان، رفتارشناسی، سخت پوستان، صوت ناشی از فعالیت های انسانی، میگوی ردچری
  • محمد اکبری نسب*، راحله شفیعی سروستانی، لیلا کریمی صفحات 45-58
    پیشینه و اهداف

    اکثر تجهیزات اندازه گیری در دریا، براساس تکنولوژی آکوستیک ساخته می شود. پرتوهای آکوستیکی تحت تاثیر پدیده های دریایی، دچار تغییرات خواهد شد.

    روش ها

     در این مقاله، جفت مدل اقیانوسی (MITgcm) و مدل آکوستیکی (روش پرتو) در خلیج عدن، جهت بررسی رفتار انتشار صوت در این منطقه، به صورت دو بعدی و سه بعدی در فصل های زمستان و تابستان مطالعه گردید. بدین منظور ابتدا با استفاده از نتایج شفیعی و همکاران (1397)، خروجی دما و شوری استخراج گردید و سپس با استفاده از فرمول منکنزی، سرعت صوت محاسبه گردید.

    یافته ها

     با بررسی نیمرخ سرعت صوت بصورت افقی و قایم، خروجی توده آب دریای سرخ به خلیج عدن در عمق های 300 تا 800 متری مشاهده شد، که با مطالعات قبلی همخوانی داشت. نتایج نشان داد که در فصل زمستان، پهنه خروجی آب دریای سرخ بیشتر از تابستان است. با استفاده از روش پرتو، در حضور جریان نفوذی آب دریای سرخ به خلیج عدن در سناریوهای مختلف از جمله در راستای عمود بر این جریان، موازی با حرکت این جریان و اعماق مختلف منبع صوتی، نحوه انتشار صوت ناشی از این پدیده در این فصول مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد، که جابجایی منبع صوتی به شدت رفتار پرتوهای صوتی را تحت تاثیر قرار می دهد. نتایج انتشار صوت وابستگی شدید به قرارگیری چشمه آکوستیکی در عمق هایی که توده آب دریای سرخ در فصل های مختلف قرار دارد، نشان داد. در شبیه سازی انتشار صوت در راستای افقی حرکت جریان نفوذی ، چنانچه منبع در انتهای خلیج عدن نصب شده باشد، نسبت به حالتی که در ابتدا خلیج نصب شده باشد، در هر دو فصل، تلفات انتقال صوت در تمام لایه ها کمتر می باشد که با الگوی مقطع طولی و عرضی تغییرات سرعت صوت همخوانی دارند. در ضمن نتایج شبیه سازی دو بعدی و سه بعدی نشان داد که حضور این توده ها باعث تغییرات در توزیع انرژی آکوستیکی در هر دو فصل گردید.

    کلیدواژگان: جفت مدل اکوستیکی و عددی، جریان نفوذی، خلیج عدن، روش پرتو
  • امیرحسین حلبیان*، کیوان کبیری، محبوبه صفرنژاد، مصیب شیرانی صفحات 59-72
    پیشینه و مبانی نظری پژوهش

     آبسنگ های مرجانی یکی از جذاب ترین اکوسیستم های جهان هستند. این آبسنگ ها بخش های وسیعی از جهان را در مناطق گرمسیری در برگرفته اند. آبسنگ های مرجانی در آب های ایران در خلیج فارس تا حد زیادی محدود به جزایر است. بسیاری از عوامل از جمله فعالیت های طبیعی و انسانی موجب ایجاد استرس در اجتماعات مرجانی می شوند که بر گسترش آبسنگ ها تاثیر می گذارد. رویدادهای سفیدشدن مرجان ها به سبب افزایش دمای هوا از نظر فراوانی و شدت در سراسر جهان در حال افزایش است. پدیده سفیدشدن به عنوان یک تهدید عمده برای آبسنگ های مرجانی در سراسر جهان در نظر گرفته می شود؛ به ویژه به دلیل این که رویدادهای سفید شدن در مقیاس بزرگ به گرم شدن کره زمین مرتبط بوده است. شدیدترین رویدادهای جهانی سفیدشدن مرجان ها که در سراسر جهان گزارش شده، در سه دهه گذشته رخ داده است. خلیج فارس گرم ترین دریای مرجانی جهان محسوب می شود. شرایط دمایی مربوط به سفیدشدن مرجان در خلیج فارس بیشتر از هر منطقه دیگری در جهان است. از این رو، آبسنگ های مرجانی در خلیج فارس نیز در برابر ناهنجاری های دمایی و اثرات بلندمدت آنها آسیب پذیر هستند. دمای سطح دریا (SST) یکی از مهم ترین عوامل فیزیکی است که حیات اجتماعات آبسنگ های مرجانی را تحت تاثیر قرار می دهد. در سال های اخیر، سفیدن شدن مرجان ها به سبب گرمایش جهانی و افزایش دمای سطح آب (SST) در خلیج فارس منجر به مرگ و میر بسیاری در اجتماعات مرجانی این گستره آبی شده است. بدین ترتیب، در این پژوهش به واکاوی رخدادهای سفیدشدگی اجتماعات مرجانی و تهدیدات ناشی از آن در جزیره کیش پرداخته شده است. منطقه مورد مطالعه شامل صخره های مرجانی در آب های پیرامونی جزیره کیش در خلیج فارس و بررسی اثرات تنش های وارده است.

    روش شناسی

      در این پژوهش، داده های دمای سطح دریا (SST) به صورت روزانه از (1982 تا 2017) با تفکیک مکانی 1×1 درجه قوسی مورد بررسی قرار گرفته است. سپس، مقادیر شاخص درجه گرمای هفتگی (DHW) برای ارزیابی اثر تجمعی استرس گرما بر اساس داده های SST محاسبه و برآورد گردید. این شاخص شدت آستانه سفیدشدگی بر اساس یک بازه بلندمدت را برای هر مکان نشان می دهد.در ادامه، به منظور بررسی روند تغییرات دمای سطح دریا از آزمون ناپارامتری من- کندال بهره گرفته شده است.

     یافته ها

     نتایج نشان داد که بیشینه دمای سطح دریا مربوط به 11 اگوست 2017 برابر با 17/35 درجه سانتی گراد می باشد. واکاوی روند تغییرات دمای سطح دریا با آزمون ناپارامتری من- کندال نیز نشانگر روند افزایشی دمای سطح دریا به ویژه از سال 1998 به بعد است. آستانه شاخص DHW در منطقه مورد بررسی نیز برابر با 3/5 می باشد که به منزله هشداری برای سفیدشدگی اجتماعات مرجانی جزیره کیش است. نتایج نشان دهنده توانایی شاخص DHW برای پیش بینی رویدادهای سفیدشدگی در جوامع صخره های مرجانی جزیره کیش می باشد و می تواند ابزاری کارآمد در مدیریت این اکوسیستم باشد.

    نتیجه گیری

      نتایج واکاوی حرارتی حاصل نشان داد که بین رویدادهای ثبت شده سفیدشدگی در سال های مختلف و سال های وقوع النینو هم پوشانی وجود دارد. از این رو، این تحلیل ها و نتایج کمک می کند تا در سال هایی که گزارش های وقوع سفیدشدگی وجود ندارد و یا اطلاعات به درستی ثبت نشده است؛ با استفاده از این هم پوشانی این فقدان اطلاعات را بازسازی نمود.

    کلیدواژگان: مرجان، دمای سطح دریا، روند، DHW، جزیره کیش
  • مژگان امتیازجو*، شیرین ایزدی نجف آبادی، مهناز سادات صادقی، زهرا صاحبی صفحات 74-82
    پیشینه و اهداف

    موجودات دریایی پتانسیل بالایی در تولید ترکیبات زیست فعال دارند. خرچنگ Portunus segnis یکی از گونه های تجاری با پراکنش وسیع درخلیج فارس و دریای عمان می باشد که صورت صید جانبی در تورهای صیادی صید می شود. در پژوهش حاضر هدف مطالعه اثر مهارکنندگی عصاره های بافت خرچنگ شناگر بر زخم معده در موش به عنوان مدل حیوانی می باشد.

    روش ها

     صید خرچنگ از خلیج فارس- بوشهر انجام شد. عصاره های هگزانی، اتیل استاتی، بوتانولی و آبی بافت عضله خرچنگ Portunus segnis تهیه گردید. عصاره های تهیه شده بر زخم معده القایی با اتانول در موش گاواژ شد، تعداد و درصد زخم ها مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز، سرم خون موش سنجش شد. ترکیبات عصاره ای که بیشترین اثر را داشت با کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی بررسی شد.

    یافته ها

     بر طبق نتایج به دست آمده مصرف کلیه عصاره ها در دوزهای مختلف 25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم به طور معناداری تعداد و درصد زخم را کاهش داد. عصاره های بوتانولی با دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم شاخص ضد زخم  62 % را نشان داد. اثر عصاره ها تابع مقدار دوز بود و در دوزهای خیلی کمتر از اومپرازول، اثری مشابه در درمان زخم معده داشتند. سطح آنزیم سوپراکسید دسموتاز نیز با بهبود زخم ها افزایش داشت. در عصاره بوتانولی 17 ترکیب نظیر palmitoleic acid، 9-octadecenoic acid، n-hexadecanoic acid، (z)-9-octadecenamide، eicosane و hexacosane شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    عصاره بوتانولی خرچنگ شناگر دارای اثرات پیشگیری از زخم معده با دوز 100 میلی گرم بر گرم بود. بررسی نتایج حاصل از این مطالعه مشاهده شد که مصرف کلیه عصاره ها در دوزهای مختلف 25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم به طور معناداری تعداد و درصد زخم معده را کاهش داد. لذا پیشنهاد می گردد برای جلوگیری از این بیماری از عصاره های خرچنگ استفاده شود.

    کلیدواژگان: زخم معده، عصاره بافتی خرچنگ، Portunus segnis، سوپراکسید دیسموتاز، کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی
  • عباس هراتی مختاری*، مقداد یونس پور صفحات 83-95
    پیشینه و مبانی نظری پژوهش

      نقش نیروی انسانی در استفاده از فن آوری و تولید محصول بسیار مهم است. بنابراین، بهره وری نیروی کار به عنوان یکی از فاکتورهای مهم در توسعه همه جانبه بنادر شناخته شده که با وجود صنعتی شدن جوامع از اهمیت آن کاسته نشده است. عدم توجه کافی به عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی در بنادر (بندر چابهار)، به عنوان دروازه های اصلی ورود و خروج کالا، جریان تبادل کالاها و تجارت در کشور را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد. هدف از این پژوهش ارایه راهکار بهبود بهره وری از طریق شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر بهره وری نیروی کار در بندر چابهار است. این تحقیق، با توجه به اهداف آن، یک تحقیق کاربردی است که به روش علمی سعی می نماید تا با شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی در بندر چابهار، راهکار مناسب جهت بهبود عملکرد پرسنل ارایه نماید.

    روش شناسی

     داده ها و اطلاعات مورد نیاز به روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. جامعه آماری تحقیق متشکل از کارشناسان خبره بندری و دریایی و فعال در حوزه ی بندر چابهار و سواحل مکران، مدیران متخصص و صاحب نظر در بنادر و منابع انسانی است. در مرحله اول، عوامل اثر گذار بر بهره وری نیروی انسانی بندر با بررسی پیشینه تحقیق و توزیع پرسشنامه بین نمونه ی آماری، شناسایی شده و سپس به شناسایی عوامل کاملا اثرگذار پرداخته شده است. در مرحله بعد، عوامل شناسایی شده با استفاده از فرآیند سلسله مراتب تحلیلی (AHP) ، که یک تکنیک ساختاریافته برای سازماندهی و تجزیه و تحلیل تصمیمات پیچیده است، اولویت بندی شدند.

    یافته ها

     یافته های تحقیق نشان داد که، سبک مدیریت و رهبری، وجود تناسب بین علایق فردی و شغل، نظام ارتقاء کارکنان بر اساس شایستگی، وجود تناسب بین مهارت های فردی و شغل، داشتن وجدان کاری به ترتیب عوامل اول تا پنجم در تاثیرگذاری بر عملکرد نیروی انسانی در بندر چابهار هستند. همچنین، وجود سیستم های پرداخت حقوق و دستمزد مناسب، آموزش های ضمن خدمت، داشتن تحصیلات مرتبط، وجود شرایط مناسب جهت رشد و ارتقای شغلی و پایبندی به قوانین و مقررات، به ترتیب، در اولویت ششم تا دهم هستند.

    نتیجه گیری

     اهمیت دادن مدیران به اولویت و میزان تاثیرگذاری عوامل موثر بر عملکرد نیروی انسانی در بنادر، سرمایه گذاری، تحقیق و توسعه مناسب در این راستا، تاثیر مهمی در بهبود عملکرد نیروی انسانی در بندر و در نتیجه رونق و توسعه اقتصادی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: بهره وری، بندر چابهار، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، نیروی انسانی
  • رضا رهنما*، علی حمزه پور صفحات 96-106
    پیشینه و مبانی نظری پژوهش

     این مطالعه بررسی تنوع زیستی زیوپلانکتون های آبهای حوضه جنوبی دریای خزر در محدوده شهر های نوشهر و چالوس بود. نمونه برداریها در سه نیم خط عمود بر ساحل شامل اعماق (5- 10 و 20 متر) در دو فصل پاییز و زمستان سال 1392 انجام شد.

    روش شناسی

     در مجموع، طی دو فصل 8 گروه زیوپلانکتونی شناسایی شدند. در فصل پاییز بیشترین فرآوانی متعلق به لارو دوکفه ایها (8060 فرد درمتر مکعب) و کمترین فرآوانی متعلق به کرم پرتار N. diversicolor (299 فرد در متر مکعب) بود. در فصل زمستان، گونه گردانتن Asplanchna sp. (6877 فرد در متر مکعب) دارای بیشترین فرآوانی بود. کمترین فرآوانی نیز به یکی از  مراحل لاروی بارناکل (Cypris of Balanus sp.) (372 فرد در متر مکعب) تعلق داشت. در هر یک از دو فصل، فرآوانی گروه های زیوپلانکتونی در بیشتر ایستگاه ها دارای اختلاف معنی داری با هم بودند (P<0.05). همچنین در فصول پاییز و زمستان، تمامی گروه های زیوپلانکتونی شناسایی شده دارای پراکنش یکنواخت بودند.

    یافته ها

    مقادیر شاخص های تنوع و غنای گونه ای در دو فصل متفاوت از یکدیگر بودند. شاخص های تنوع گونه ای شانون و غنای گونه ای مارگالف در اکثریت ایستگاه ها در فصل پاییز بیشتر از زمستان بودند. در حالیکه، مقادیر شاخص های تنوع گونه ای سیمپسون و غنای گونه ای مینهینیک در بیشتر ایستگاه ها در فصل زمستان بالاتر بودند. همچنین، مقادیر شاخص های تشابه کیفی (جاکارد) و کمی (کولزینسکی)، در دوفصل پاییز و زمستان کاملا متفاوت از هم بودند.

    نتیجه گیری

    در پاییز ایستگاه ها از نظر شاخص های تشابه کیفی و کمی با هم متفاوت بودند اما در زمستان، تمامی ایستگاه ها از نظر شاخص های تشابه کیفی و کمی یکسان بودند (%100).

    کلیدواژگان: زئوپلانکتون، چالوس و نوشهر- دریای خزر- شاخص تنوع- شاخص تشابه
  • میلاد پیمانی، نادر خارستانی*، محمدرضا خلیل آبادی صفحات 107-116
    پیشینه و اهداف

    دریفتر لاگرانژی SVP ،که به همت نیلر ساخته شد، به علت وجود حفره در دراگو آن از خصوصیت خوب دنبال کنندگی جریان بدون لغزش در شرایط مختلف جوی برخوردار است. فاکتور مهم در طراحی دریفترها ضریب پسای سطح دراگو می باشد. یک دریفتر خوب بایستی ضریب پسای سطح آن در حدود 40 برابر مجموع ضریب پسای سطح شناور سطحی و قلاب باشد و هم چنین میزان گشتاور وارد بر قلاب نیز باید کم باشد تا لغزش سطح شناوری در امواج و بادهای شدید به حداقل برسد.

    روش ها

      در این پژوهش با استفاده از مدل انسیس فلوینت دراگو دریفتر SVP  در محیط سه بعدی با استفاده از تیوری جریان مغشوش تحلیل شده است.

    یافته ها

     با مقایسه کانتورهای سرعت و فشار و بردار سرعت در حول حفره های دراگو مشخص گردید که وجود حفره ها بر روی دراگو باعث توزیع بهتر نیروهای هیدرودینامیکی حول دراگو می شود و در نتیجه عامل برتری دریفتر SVP نسبت به دیگر دریفترهای لاگرانژی در شرایط متفاوت جوی می باشند.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان می دهد وجود حفره داخلی دراگو سبب افزایش نیروی لزجت و وجود حفره جانبی دراگو سبب افزایش نیروی فشاری می شود. بهترین آرایش حفره ها روی دراگو نیز به صورت آرایش یکی در میان آن ها می باشد

    کلیدواژگان: دریفتر لاگرانژی، ضریب پسا، دریفتر svp، نیروهای هیدرودینامیکی، دراگو حفره دار
  • مهناز ربانی ها، نصیر نیا میمندی، علی سالار پوری، فریدون عوفی*، نیما پورنگ، هوشنگ انصاری صفحات 117-128

    یکی از راه های پیش بینی چگونگی واکنش بوم سازگان های دریایی نسبت به تغییرپذیری اقلیم، به کارگیری مطالعات گذشته نگر است. با افزایش درجه حرارت سطحی دریا و اثرگذاری آن به همراه سایر عوامل اقلیمی بر ذخایر آبزیان، پژوهش حاضر در خصوص ذخیره گربه ماهیان دریایی خلیج فارس و خلیج عمان با توجه به ارزش صادرات و نقش آنها به عنوان شکارچی در زیست بوم دریایی انجام گرفت. در این بررسی ارتباط داده های سری زمانی صید بر واحد تلاش صیادی (CPUE) گربه ماهیان طی سال های 1397- 1386 مستخرج از داده های سازمان شیلات ایران به صورت ماهانه با داده های محیطی خلیج فارس و خلیج عمان شامل: درجه حرارت سطحی دریا (SST)، درجه حرارت هوا a، میزان تبخیر، بارندگی، سرعت باد و کلروفیل a استفاده گردید و با استفاده از انواع روش های رگرسیون، شبکه عصبی و درخت تصمیم مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان دهنده کاهش ذخایر گربه ماهیان در آب های دو استان خوزستان و سیستان-بلوچستان و روند ثابت در دو استان بوشهر و هرمزگان بود. عامل اصلی و موثر در نوسانات میزان CPUE گربه ماهیان در آب های خوزستان با سرعت باد، در آب های بوشهر با میزان کلروفیل a، در آب های هرمزگان با تبخیر و در استان سیستان و بلوچستان  با درجه حرارت هوا ارتباطی معنی دار نشان داد. با توجه به تاثیرپذیری ذخیره از عوامل محیطی ذکر شده و ادامه روند تغییر اقلیم، به نظر می رسد به منظور بهره برداری پایدار ماهیان بایستی عوامل محیطی را در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، گربه ماهیان، خلیج فارس، خلیج عمان
|
  • Bahareh Kordzangeneh, Abolghasem Khaleghizadeh, Mohammad Zakeri, Seyed Mahmoud Ghasempouri* Pages 1-12
    Background and Objectives

    The birds have always been of great importance in various cycles of ecosystems. In between the number of microplastics in marine environments is increasing. In recent years, due to the entry of marine debris into the environment, all kinds of particles such as fiber, fragment, film and other particles in different sizes are accidentally ingested instead of food or accidentally by birds. Due to their indigestion, these particles block the gastrointestinal tract, reduce the useful volume of the gastrointestinal tract, suffocate and in some cases lead to the death of the animal. The present study is the first to investigate microplastic observations in the Anas crecca waterfowl of the southern Caspian Sea basin. The abundance, type, size, shape and color of microplastics in the stomach contents of this bird were examined.

    Methods

    Carcasses discovered from hunters in the northern provinces and lost specimens from the coast were described. SZM-LED2 Stereomicroscope with objective lens of 0.7, 0.8, 1, 1.5, 2, 3, 4, 4.5 and eye piece 10x was used to detect microplastic particles by OptikaView software version 7.

    Findings

    The results show that in the two provinces of Guilan and Mazandaran, a total of 316 microplastic particles including fiber, fragment and film were found in 46 of common teal (Anas crecca), which: fiber and then fragment had the highest frequency. The size range of the parts varied from the film with 0.071 mm to fiber with 13.543 mm. Also, the greatest variety of shapes was related to long linear fiber components.

    Conclusion

    The relationship between fiber density and residential areas can be considered as an indicator of urban ecosystem pressure. Continuous monitoring of the environment with the help of microplastics in the areas where bird colonies are found should be considered.

    Keywords: Plastic particles, The Caspian Sea, Microplastic, Fiber, Anas crecca
  • Mehrdad Daghighi, Hasan Ahmadi, Kouros Nekoufar*, Meysam Fazeli Pages 13-28
    Background and Objectives

    The purpose of this study is to simulate and predict the dimensions of the scour cavity downstream of the siphon overflow using the SVM model and compare it with other numerical methods. The use of the SVM algorithm as a meta-heuristic system in simulating complex processes in which the dependent variable is a function of several independent variables has been widely developed among researchers. The purpose of this study is to simulate and predict the dimensions of the scour cavity downstream of the siphon overflow using the SVM model and compare it with other numerical methods. The use of the SVM algorithm as a meta-heuristic system in simulating complex processes in which the dependent variable is a function of several independent variables has been widely developed among researchers.

    Methods

    The innovative aspect of this research is the prediction and numerical comparison of the geometric dimensions of the scour cavity downstream of the siphon overflow in the form of using the SVM based data model with other numerical models. The measured values ​​were collected through the collection of laboratory data performed in the laboratory.

    Findings

    Finally, using statistical indicators, the accuracy of each model is calculated and their function is classified.

    Conclusion

    Performance evaluation indices R, RMSE and ZDDR (max) in test and testing processes of two intelligent SVM and GEP algorithms in simulating scour hole dimensions downstream of siphon overflow for three 30, 45 and 60 degree projectiles with materials Sediment with average particle sizes of 1.4, 3.7 and 8.1 mm indicates better performance of the GEP model than the SVM model.

    Keywords: Simulation, SVM model, scour, statistical indicators
  • Sasan Azarm-Karnagh, Laura Lopez-Greco, Saeed Shafiei Sabet* Pages 29-44
    Background and Objectives

    Many animal species are currently experiencing anthropogenic pollutions in their habitat. Noise pollution from human activities affects many species of animals. Noise pollution in terrestrial and aquatic ecosystems is prominently recognized as a source of stress and disruption of biological activities, and an important and pervasive global environmental pollutant. Recent studies have shown the effect of sound on various aquatic vertebrates, including fish and marine mammals. However, despite the diversity of invertebrates and crustacean that they are among the earliest links in the food chain in ecosystems, studies on the effect of acoustic stimuli on their behaviour are limited. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of continuous sound exposure, the most common temporal patten among underwater sound sources, on the behaviour of an invertebrate, red cherry shrimp (Neocaridina davidi) under laboratory conditions.

    Methods

    In total, 70 red cherry shrimps were housed in a holding aquarium (48 cm × 32 cm × 28 cm; water depth: 22cm; wall thickness: 4mm) connected to a water circulation system on a 14 h light; 10 h dark cycle and with the water temperature kept at 27℃. All shrimp individuals were fed twice daily for two weeks with spirolina tablet before being transferred individually to the experimental set-up. The experiments were conducted in a rectangular glass tank aquarium (40 × 30 × 30 cm; water depth: 20 cm; wall thickness: 2cm) equipped with a custom build underwater speaker connected to a power amplifier. Behavioural experiments were performed after the shrimps had acclimated to the experimental set-up. The shrimps were divided in two treatments and individually exposed either to ambient noise as a control (96.52±1 dB ref 1µPa) or continuous sound (110.40±1 dB ref 1µPa) in a bandwidth range of 400 to 2000 Hz. Here, in this study, we investigated the effect of sound exposure on movement speed, spatial distribution and food finding behaviour of shrimps.

    Findings

    According to the findings, in general, once the passing gate opened, the movement speed in sound and control treatments showed a significant decrease(P<0.05), but there were no significant changes between total minutes of control and sound treatments(P>0.05). The spatial distribution of shrimps in response to the sound treatment showed significant changes (P<0.05). Moreover, the time to find the food source also increased significantly in the sound treatment (P<0.05).

    Conclusion

    The findings of this study confirm the effect of sound on the behaviour of red cherry shrimp, under laboratory conditions. Elevated sound levels caused changes in spatial distribution and to some extent movement speed of shrimps. Moreover, sound exposure negatively affected allocated time budget to find food source; shrimps spent more time to find food source. Our study highlights that invertebrate are likely to be susceptible to the impacts of anthropogenic sound. We suggest that sound has the potential to increase the risks of starvation and may have subsequently negative effects on the timing of foraging and predatory- prey activities and that may affect population of meiofauna and benthic organisms in aquatic ecosystems. Finally, our laboratory study should not be extrapolated directly to outdoor conditions, but calls for investigation of behavioural responses of invertebrates to acoustic stimuli.

    Keywords: Anthropogenic SOUND, Behaviour, Crustacean, Decapoda, Ornamental aquatic animals, Red cherry shrimp
  • Mohammad Akbarinasab*, Raheleh Shafiee Sarvestani, Leila Arimi Pages 45-58
    Background and Objectives

    Influence of water mass on sound propagation in the Gulf of Aden underwater acoustics used for communication, navigation and identification of objects by both humans and marine mammals and for investigating the detrimental effects of anthropogenic activities (e.g. pile driving, seismic survey and ships) on marine animals. The Gulf of Aden presents a unique ecosystem that deserves scientific attention. In addition to its extraordinary biotic richness, the Gulf of Aden also serves as a highway for international trade between east and west. The Gulf of Aden is an important Gulf connecting Red sea water with the Indian Ocean. Red Sea Water is the most prominent water mass in the Gulf of Aden and there is no ambiguity about its origin. It outflows into the Gulf of Aden from the Red Sea through Bab-el-Mandab strait. Sound speed in the oceans depends on temperature, salinity, and pressure and has large seasonal and spatial variations.

    Methods

    This paper studies patterns and seasonal variations of propagation sound in the presence of the Red sea water mass by using a coupled ocean model (MITgcm) and an acoustic model (ray method). For this purpose, first using the results of Shafiei et al. (1397), temperature and salinity output were extracted and then using the Mackenzie equation, the speed of sound was calculated.

    Findings

    By examining the sound speed profile horizontally and vertically, the intrusion flow of the Red Sea water to the Gulf of Aden was observed at depths of 300 to 800 meters Also in winter, the outflow area of the Red Sea is larger than in summer. Then, the influence of this strong intrusion on sound propagation are comprehensively analyzed with the parabolic equation and explained by using the ray theory. Using the ray theory, in the presence of infiltration flow of Red Sea water to the Gulf of Aden in different scenarios, including in the direction perpendicular to this flow, parallel to the movement of this flow and different depths of the sound source, how sound propagation from this phenomenon in these seasons Analyzed.

    Conclusion

    Propagation sound was studied in 2D and 3D, the results show that displacement the sound source across intrusion flow can change the propagation paths and cause the convergence zone to broaden and approach the sound source. In addition, the results of two-dimensional and three-dimensional simulations showed that the presence of these masses caused changes in the distribution of acoustic energy in both seasons. Overall, the results show that intrusion flow can change the propagation paths and cause the convergence zone to broaden and approach the sound source.

    Keywords: : water mass, sound propagation, acoustic energy distribution, infusion flow, Gulf of Aden – Ray method
  • Amirhossein Halabian*, Keivan Kabiri, Mahboobeh Safarnejad, Mosayeb Shirani Pages 59-72
    Background and Theoretical Foundations

     Coral reefs are one of the world's most attractive ecosystems. They have been covering large parts of the world in the tropic areas. Coral reefs in the Iranian waters of the Persian Gulf are largely limited to the Islands. Many factors, including natural and anthropogenic activities cause stress to the reef communities affecting reef development. Coral bleaching events due to raised temperatures are increasing in both frequency and magnitude worldwide. Coral bleaching is considered a major threat to coral reefs worldwide, especially because large-scale bleaching events have been linked to global warming. The most intense global coral bleaching events reported have occurred worldwide in the last three decades. The Persian Gulf is considered the warmest coral sea in the world. Temperature conditions associated with coral bleaching in the Persian Gulf are higher than in any other area in the world. Therefore, the coral reefs in the Persian Gulf are also at assailable to temperature anomalies and their long-term effects. Sea surface temperature is one of the most important physical factors that affects the life of coral reef communities. Coral bleaching occurs in the Persian Gulf in the recent years due to the global warming and increased sea surface temperature (SST) resulting in high mortality in the coral. Thus, in this research the effects of coral bleaching and its threats in Kish Island have studied. The study area includes coral reefs in the around Kish Island in the Persian Gulf and the effects of stresses.

    Methodology

    In this research, sea surface temperature (SST) daily values from 1985 to 2017 (in 1°×1° spatial resolution) prepared by the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). The degree heating week index (DHW) was examined to check the cumulative effect of heat stress, which indicate the severity of the whitening threshold based on a long-term period for each site. For trend analysis of sea surface temperature (SST) changes in studying regional, the Mann-Kendall non-parametric test has been used.

    Findings

    The results indicated that the maximum of sea surface temperature is 35.17 ˚C (August, 11th, 2017). Analysis of sea surface temperature trend indicates that SST has increased trend. The DHW threshold for the study region is 5.3 which is warning for whitening of coral communities on Kish Island. The results illustrate the ability of the DHW index to predict bleaching events in the coral reef communities of Kish Island, and can be an effective tool in managing this ecosystem.

    Conclusion

    The thermal analysis showed that there is an overlap between the recorded bleaching events in different years and the years of the El Niño occurrence. Therefore, these results help in years when there are no reports of bleaching or the data isn’t recorded properly, using overlap, the reconstructed this lack of information.

    Keywords: Coral, SST, Trend, DHW, Kish Island
  • Mozhgan Emtyazjoo*, Shirin Izadi Najaf Abadi, Mahnaz Alsadat Sadeghi, Zahra Sabebi Pages 74-82
    Background and Objectives

    Marine organisms have a high potential in the production of bioactive compounds. Portunus segnis crab is one of the most widely distributed in the Persian Gulf and the Sea of Oman. Lateral fishing is caught on fishing nets. The aim of this study was to investigate the inhibitory effect of swimmer crab tissue extracts on gastric ulcers in mice as an animal model.

    Methods

    Crab was caught from the Persian Gulf - Bushehr. Hexane, ethyl acetate, butanol, and aqueous extracts of Portunus segnis crab muscle tissue were prepared. The prepared extracts were etched on ethanol-induced gastric ulcers in rats, and the number and percentage of ulcers were evaluated. Changes in superoxide dismutase, mouse serum was assayed. The most effective extract compounds were evaluated with Gas chromatography-mass spectrometry.

    Findings

    According to the results, consumption of all extracts in different doses of 25, 50, and 100 mg/kg significantly reduced the number and percentage of wounds. Butanol extracts at a dose of 100 mg/kg showed an anti-ulcer index of 62%. The effect of the extracts was dose-dependent and at doses much lower than omeprazole, they had a similar effect in the treatment of gastric ulcers. Superoxide dismutase levels also increased with wound healing. In butanol extract 17 compounds such as palmitoleic acid, 9-octadecenoic acid, n-hexadecanoic acid, (z) -9-octadecenamide, eicosane and hexacosane were identified.

    Conclusion

    Butanol extract of swimming crab had preventive effects on the gastric ulcer at a dose of 100 mg/g. The results of this study showed that consumption of all extracts in different doses of 25, 50, and 100 mg/kg significantly reduced the number and percentage of gastric ulcers. Therefore, it is recommended to use crab extracts to prevent this disease.

    Keywords: : Gastric ulcer, Crab tissue extract, Portunus segnis, Superoxide dismutase, GCmass
  • Abbas Harati Mokhtari*, Meghdad Younespoor Pages 83-95
    Background and Theoretical Foundations

     The role of human resources in the use of technology and product production is very important. Therefore, labor productivity is recognized as one of the important factors in the comprehensive development of ports, which, despite the industrialization of communities, has not diminished its importance. Insufficient attention to the factors affecting the productivity of manpower in ports (Chabahar port), as the main gateways for the entry and exit of goods, the flow of goods and trade in the country will face serious problems. The purpose of this study is to provide a solution to improve productivity by identifying and prioritizing the factors affecting labor productivity in Chabahar port. This study, according to its objectives, is an applied research that tries to provide a suitable solution to improve personnel performance by identifying and prioritizing the factors affecting the productivity of human resources in Chabahar port.

    Methodology

    The required data and information have been collected by library and field scientific methods. The statistical population of the study consists of port and marine experts, active in the field of Chabahar port and Makran coastal region, expert managers and experts in ports and human resources. First, the influential factors on productivity of port's manpower have been identified by reviewing the literatures and distribution of the questionnaire among the statistical sample, and then the fully influential factors have been identified. In the next step, the identified factors are prioritized using the Analytical Hierarchy Process (AHP), which is a structured technique for organizing and analyzing complex decisions.

    Findings

    Findings showed that, management and leadership style, the existence of proportionality between personal interests and job, staff promotion system based on competence, the existence of proportionality between individual skills and job, and having a work conscience, respectively, are the first to fifth factors in influencing performance of manpower is in Chabahar port. Also, the existence of appropriate salary systems, in-service training, having relevant education, the existence of suitable conditions for career growth and promotion, and adherence to laws and regulations, are in the sixth to tenth priority, respectively.

    Conclusion

    Attention of managers to the priority and the influence of factors affecting the performance of manpower in ports, investment, research and development in this regard, will have a significant impact on improving the performance of manpower in the port and thus prosperity and economic development.

    Keywords: Productivity, Chabahar port, Analytic hierarchy process (AHP), Manpower
  • Reza Rahnama*, Ali Hamzehpour Pages 96-106
    Background and Objectives

    The aim of this study was to evaluate the biodiversity of zooplankton in the Caspian Sea basin in Noshahr and Chalus.

    Methodology

    Sampling was carried out in three transects including depths (5–10 and 20 m) in two seasons of 2013 (autumn and winter).  Totally, 8 zooplankton groups were identified during two seasons. In autumn, the highest abundance belonged to bivalve larvae (8060 ind/m3) and the least abundance belonged to polychaetes species N. diversicolor (299 ind/m3). In winter, Rotifera species Asplanchna sp. (6877 ind/m3) had the highest abundance. The least abundance belonged to one of the larval stages of Barnacle (Cypris of Balanus sp.) (372 ind/m3).

    Findings

    In each of the two seasons, the abundance of zooplankton groups had significant differences in most of the stations (P <0.05). Also in autumn and winter, all identified zooplankton groups had uniform distribution. Values of species diversity and richness indices were different in two seasons. In autumn, Shannon diversity and Margalev richness indices in most of the stations were higher compare to winter. However, the values of the Simpson Diversity and the Menhinick Richness indices were higher at most stations in winter. Also, the values of qualitative (Jaccard) and quantitative (Kulczynski) similarity indices were completely different in the autumn and winter.

    Conclusion

    In autumn the stations were different in terms of qualitative and quantitative similarity indices but in winter all stations were qualitatively and quantitatively similar (100%).

    Keywords: Zooplankton- Chalus, Noshahr-Caspian Sea- diversity index- Similarity index
  • Milad Peimani, Nader Kharestani*, MohammadReza Khalilabadi Pages 107-116
    Background and Objectives

    The Lagrangian SVP drifter, developed by Niller, has a good non-slip flow tracking capability in a variety of atmospheric conditions due to its holey-sock drogue. An important factor in the design of drifters is the surface drag coefficient. In the design of drifters, the drag area coefficient of the drogue should be about 40 times of total drag area coefficient of the surface float and tether, and also the amount of torque applied to the tether should be low to minimize the slip of the float surface in waves and strong winds.

    Methods

    In this research, ANSYS-FLUENT has been used to investigate the holey-sock drogue in three-dimensional turbulent environment. Flow field around the holey-sock drogue clarified the rule of them on hydrodynamic forces. Holes on the drogue cause uniform distribution of the pressure and viscous force around the drogue.

    Findings

     By modeling the blade drogue, it was found that the presence of the blade on the drogue causes a significant increase in pressure force, which in turn increases the drag coefficient, but these blades cause an undesirable increase in torque on the tether.

    Conclusion

    It was found that if the blade width is about 10% of the drogue diameter, the drag coefficient is improved by 26%, while the torque on the tether changes by only 3%.

    Keywords: lagrangian drifter, drag coefficient, SVP drifter, holey-sock drogue, hydrodynamic force, blade drogue
  • Mahnaz Rabbaniha, Nasir Niamaimandi, Ali Salarpouri, Feriedoon Owfi*, Nima Pouring, Hoshang Ansari Pages 117-128

    One way to predict how marine ecosystems will react to climate change is to use the time series data. Considering the various economic and ecological values ​​of marine species, and that the demographic dynamics of these species depend on two factors of climate variability and human activities, it was decided to investigate the time series of the data and conduct the present study on catfish storage considering the export value and the role of predators in the ecosystem And change in stock can affect dependent populations. The population vulnerability of these species was investigated by climate change and time series data. In this study, the relationship of fishing time series data on fishing effort unit (CPUE) of catfish from 2007 to 2018 monthly with environmental data including: sea surface temperature, chlorophyll a as well as evaporation rate, rainfall, wind speed and air temperature Using regression methods, neural network and decision tree were studied in the waters of the Persian Gulf and the Gulf of Oman. The results showed a decrease in catfish stocks in the waters of Khuzestan and Sistan-Baluchestan provinces and a steady trend in the other two provinces. In Khuzestan waters, catfish CPUE showed a significant relationship with wind speed and in Bushehr waters with chlorophyll-a, Hormozgan with evaporation and in Sistan - Baluchestan air temperature had a significant relation. Considering the resilience of the mentioned environmental factors and the continuation of the climate change process, it seems that in order to sustainably exploit the fish, environmental factors should be considered.

    Keywords: Climate change, Catfish, Persian Gulf, Gulf of Oman